Nieuws

Advent 2020 in coronatijd: ‘Vrede op aarde’

‘Het kerstevangelie zet alles op z’n kop: in een wereld vol onderdrukking werd een kind geboren dat vrede kwam brengen. Dat verhaal kan ons ook nu boven onze werkelijkheid uit tillen’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands en het Vlaams Bijbelgenootschap. ‘Daarom gaat onze adventskalender over Vrede op aarde.’ Voor kinderen is er een project Dicht bij het licht.

‘Kerst beleven we dit jaar anders dan anders. De oorlog in Syrië duurt voort, er zijn terreuraanslagen in Europa en elders, en Corona blijft ons zorgen baren’, vervolgt Buitenwerf. ‘Wat betekent Jezus’ geboorte voor onze wereld van nu? Wat bedoelden de engelen met “vrede op aarde”? Ik hoop dat de kalender mensen helpt om daarbij stil te staan. En vooral om iets van de bijbelse vrede te ervaren.’

Adventskalender met leesplan

Elke dag toont de adventskalender een schilderij van de kunstenaars Anneke Kaai of Jinke Koning. Op de achterkant van elk blad van deze tafelkalender staat een bijbeltekst met een korte toelichting. De bijbelteksten vormen samen een leesplan van 1-24 december en gaan over innerlijke vrede, vrede met de mensen om je heen, en over vrede met God. De kalender is gratis aan te vragen via deze link. Er is veel vraag naar, dus wie hem wil hebben, moet snel zijn. Later deze maand komt het leesplan ook digitaal beschikbaar in de app Mijn Bijbel.

Bijbel Basics-kerstprogramma voor kerk én thuis

Licht heb je nodig om te kunnen zien en om je veilig te voelen. Zonder licht is leven zelfs niet mogelijk. Licht is dan ook een krachtig beeld om kinderen het goede nieuws van Kerst te laten beleven. Daarom is Dicht bij het Licht het thema van het Bijbel Basics-programma voor de adventszondagen en Kerst. Waarom noemt Jezus zichzelf het Licht voor de wereld? Wat zegt de Bijbel nog meer over licht?

Dicht bij het licht helpt kinderen van 4-12 jaar om te ontdekken dat God, de schepper van het licht, in Jezus naar ons toekomt. Verwonder je bij de filmpjes van de Zandtovenaar, laat je verrassen door het lied ‘Kijk maar naar mij’ (met een bekende melodie) of ga op ontdekkingstocht met de speciale expeditiekaart.

Vanwege corona is er in veel kerken minder mogelijk dan anders. Al deze materialen zijn daarom ook geschikt voor thuis.

De filmpjes en het lied zijn gratis te downloaden via de site. De expeditiekaart is te bestellen in de  webshop. De bijpassende adventskalender voor kinderen is hier te bestellen voor €1,99 per stuk.