Nieuws

Bijbelgenootschap en kerken in actie voor Beiroet

De verwoestende explosie van 4 augustus in Beiroet trof ook het Libanees Bijbelgenootschap (LBG). Het LBG en de lokale kerken starten een hulpactie voor de zwaarst getroffen gezinnen, met steun van het NBG.

Foto: de schade aan het kantoor van het Libanees Bijbelgenootschap

Meer dan 150 mensen kwamen om bij de explosie, er vielen ruim 5.000 gewonden en zo’n 300.000 mensen raakten hun huis en hun bezit kwijt. De schade is groot, ook bij het Libanees Bijbelgenootschap (LBG). Geen raam bleef heel bij het LBG, kozijnen en apparatuur waren kapot (zie de Facebook-video). De situatie Libanon was al slecht voor de ramp. Naast 4 miljoen Libanezen verblijven in het land ook zo’n 2 miljoen Syrische vluchtelingen. Begin dit jaar verdubbelden de prijzen van levensmiddelen, waardoor veel gezinnen in armoede leven. De coronacrisis leidde tot schaarste aan medicijnen en ziekenhuisbedden. De verwoestende explosie kwam daarom extra hard aan.

Libanees Bijbelgenootschap

Na het puinruimen kwamen de medewerkers van het LBG meteen in actie. Het interconfessionele LBG, opgericht in 1950, is er voor de christen in het land, die zo’n 45% van de bevolking vormen. Het LBG onderhoudt hechte relaties met de kerken in het land.

Foto: LBG-directeur Mike Bassous in betere tijden met de Syrisch-Orthodoxe patriarch (augustus 2019)

NBG steunt hulpactie LBG

Het LBG komt na de ramp in actie om samen met de kerken praktische hulp te bieden aan gezinnen die alles kwijt zijn. Ook krijgen 10.000 van deze gezinnen een Bijbel. ‘Naast noodhulp – die andere organisaties bieden –  is geestelijke ondersteuning voor deze mensen belangrijk’, zegt NBG-buitenlandcoördinator Paul Doth. ‘Ze hebben óók hoop en perspectief nodig. Onze Libanese collega’s doen daarom een dringend beroep op ons om te helpen met bijbels voor die gezinnen. Wij als NBG steunen onze Libanese collega’s en starten vandaag een financiële actie om te zorgen dat de gevraagde bijbels kunnen worden verstuurd naar Beiroet.’

Steunt u Beiroet?