Nieuws

Dwalen door verhalen: gespreksboek voor vergeetachtige mensen

Het Nederlands Bijbelgenootschap presenteert Dwalen door verhalen, een boek om aan de hand van de Bijbel in gesprek te gaan met mensen met geheugenproblemen. Het boek roept herinneringen op aan alledaagse momenten van vroeger en nu, met behulp van bijbelverhalen.

Twintig thema’s uit het dagelijks leven worden verbeeld in prenten, met op de pagina daarnaast een bijpassend bijbelverhaal en gespreksvragen. ‘Op die manier helpt Dwalen door verhalen om in gesprek te raken van hart tot hart,’ zegt beeldend kunstenares Hadewey Buitenwerf uit Krimpen aan den IJssel, die het boek schreef en illustreerde. Ze droeg het boek op aan haar moeder, die op latere leeftijd vergeetachtig en dement werd. ‘Een dieper gesprek voeren is dan gewoon lastig,’ vervolgt ze. ‘Hoe kom je net dat laagje dieper, hoe kom je bij het gevoel? Vaak liggen daar zoveel bijzondere ervaringen opgeslagen. Met dit boek kun je dat samen opdiepen. Dat verbindt.’

Onderwerpen

In Dwalen door verhalen worden thema’s als eten, verzorging, liefde, eenzaamheid en piekeren gekoppeld aan bijbelverhalen, die veel ouderen al van jongs af kennen. Zo is het bezoek dat Abraham en Sara kregen – een verhaal uit Genesis – een opstapje voor een gesprek over visite. Het verhaal over Jozef en Maria die Jezus kwijt raken, geeft de aanzet om te praten over ongerustheid.

Dwalen door verhalen