Nieuws

‘Met de juiste uitleg wordt de Bijbel een stuk veelzeggender’

'Een goede uitleg bij de Bijbel maakt alle verschil', stelt Rachel Rosier (26), presentator van het populaire EO-programma Checkpoint. 'Zonder die uitleg mis je misschien wel het mooiste van de Bijbel.'

‘Ik ben een groot boekenliefhebber, maar ik moet beschaamd zeggen: ik heb de Bijbel nog nooit helemaal gelezen. Het is voor mij het belangrijkste boek ter wereld, maar een aantrekkelijk boek vind ik het niet direct. Ik sta ’s ochtends niet op met een groot verlangen om erachter te komen hoe het nu verder gaat met die geslachtsregisters, of met de Ammonieten. De Bijbelboeken zijn zo lang geleden geschreven, in een hele andere culturele context. Ik begrijp niet automatisch wat dat allemaal met mijn eigen leven te maken heeft. Maar met de juiste uitleg, zoals de Bijbel+ biedt, wordt de Bijbel voor mij een stuk interessanter en veelzeggender.’

Context is onmisbaar

‘Vroeger sloeg ik de Bijbel vaak zomaar ergens open. Maar op die manier mis je zoveel! Je hebt echt het hele plaatje nodig: de context waarin de boeken zijn geschreven, waarom de schrijvers de boeken hebben geschreven, et cetera. Toen ik hier meer over las kwam ik tot de ontdekking dat zowel de schrijvers als de personen waar over wordt geschreven mensen zijn zoals jij en ik. Ze worstelen met dezelfde dingen als wij. Dwars door al dat geworstel heen strekt God steeds weer zijn hand uit, zoekt hij de relatie met zijn volk, met ons. Die ontdekking maakt voor mij alle verschil; de Bijbel is niet meer onbegrijpelijk, maar een boek dat ook over mij gaat.’

‘De Bijbel is niet meer onbegrijpelijk, maar een boek dat ook over mij gaat.’

Ontdekken

‘Laatst las ik bijvoorbeeld over Mozes en zijn pogingen om de relatie te herstellen tussen God en het volk Israël. Voortdurend verprutsen ze de boel en God maakt zich daar super boos over. Toch blijft hij hartstochtelijk die relatie zoeken. Dat kan me dan zomaar ontroeren. Ook al ben ik met de Bijbel opgegroeid, steeds blijf ik nieuwe dingen en nieuwe kanten van Gods liefde ontdekken – juist wanneer ik me verdiep in de achtergrond van de Bijbelboeken.’

Geloof uitleggen

‘Weet hebben van de context van de Bijbel is niet alleen prettig, het is ook super belangrijk in contact met andere mensen. Het voorkomt bijvoorbeeld dat je zomaar een willekeurige Bijbeltekst gebruikt om je standpunt te verdedigen. Zelf helpt het mij het geloof uit te leggen, om hopelijk wat te laten zien van Gods hart achter die soms zo ingewikkelde woorden van de Bijbel.’

Over Bijbel+

Bijbel+ is de Bijbel in Gewone Taal plus een handige infogids bij de Bijbel. De bijbel is bedoeld voor beginnende bijbellezers zoals jongeren in gezinnen en kerken, maar is ook geschikt als schoolbijbel. Bijbel+ is voor € 16,95 verkrijgbaar in de (online) boekhandel en via de bijbelwebshop van het NBG.