Nieuws

Ontmoet de vreemdeling in de Bijbel

De Bijbel staat vol met verhalen over vreemdelingen. Kunnen de verschillende bijbelteksten het vluchtelingendebat verrijken? Het Nederlands Bijbelgenootschap brengt het boekje Uw volk is mijn volk uit.

Uw volk is mijn volk bevat elf bijbelse verhalen met uitleg en vragen, ter inspiratie en om te bespreken.

‘Vanaf Abraham tot Paulus – vaak spreekt de Bijbel over mensen die hun vertrouwde plek moeten verlaten of op reis gaan met bestemming onbekend,’ zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘De Israëlieten zelf woonden tijdelijk of permanent in een ander land. Bovendien kwamen er buitenlanders naar Israël, denk aan Ruth die van Moab naar Betlehem verhuisde.’

Maar ook in het Nieuwe Testament krijgt vreemdelingschap aandacht: zijn christenen zelf geen vreemdelingen? Horen ze bij de aardse of de hemelse maatschappij? Al deze aspecten worden besproken in Uw volk is mijn volk.

Gespreksvragen

Bij elke passage uit het Oude en Nieuwe Testament geeft een bijbelwetenschapper toelichting op de tekst, gevolgd door een aantal begrips- en toepassingsvragen. Het boek is hiermee geschikt voor zowel persoonlijke als gezamenlijke bijbelstudie.

Uw volk is mijn volk is een revisie van Ballingen, buren en buitenlanders en wordt uitgegeven door Royal Jongbloed. Het boek is vanaf 21 juni verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel, in de bijbelwebshop van het NBG of via andere online kanalen en kost € 7,50 (ISBN 978-90-8912-118-9).

Bekijk hier een leesfragment van Uw volk is mijn volk.